Thursday, 14 February 2013

Merenang Gelora-Sinopsis Keseluruhan (Novel T. 3)

 Hi,Assalamualaikum.Lama tak update.Berkurun dah blog ni~Saya dah berhijrah pi novel form 3 plak.Tahun ni PMR TTTT...TTTT. Enjoy! (Sinopsis ini berdasarkan nota yang diberi oleh cikgu saya,kalau ada yang sama sebikjik dengan blog lain tu,saya minta maaf)



   Novel ini mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan.Badri,watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini.Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah.Di sinilah bermulanya Badri bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah.

   Meng Kong, Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga menjual telefon bimbit kepada murid sekolah itu. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa.Kegiatan Meng Kong, Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri.Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong.Ini menyebabkan Shahrul berseorangan.

   Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu, yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri.Walaupun menerima pelbagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas,namun Badri tetap tidak putus asa.

Wednesday, 4 July 2012

Random Shiz.Ep1-NOTD,Monster Nail.

Hi
Awww,.lama tak buat entri.Harini nak tunjuk nail art yg baru je dtg dari mimpi =P





Haa!tu dia..nak panggil dia MONSTER NAIL!
Ada lagi 1 pic,nah!




Okay,till then
Bye! =)

Thursday, 7 June 2012

Collective Haulaholic!(part 1)

Hi dan salam.
Lepas review Mascara Etude House,go straight buat entri pasal haul.
Ni collective punya.Dari bulan birthday saya sampai bulan Mei lepas.
Okay!Check it out!





Start dengan Skinfood dulu.Erm,siapa tau,Skinfood ni pernah buat sale tak?sebab Skinfood tak pernah buat sale so far..takkan buat sale masa Christmas je kot...=_=




Ok,kita start dengan Frest Fruit Lip & Cheek dulu




So bende macam lip balm jugak and untuk blusher pon buleh  ;)
Mula ingat colour dia warna oren2 skit sebab sebelum ni tak de lipstick colour coral so beli la..
Sekali warna dia macam ni da...(disappointed gilo)


Kaler pink cair sebenarnya.

Huaaa..tapi yang best nye bau peach la..erm tak pernah pakai kat pipi,kat bibir je..

Next Skinfood Cofee Milk Nail Balm.










Haha..first time bukak kelako jugak tak tau kenapa..=P.Tekstur dia lembut,bau coffee =B
So far i like it.Moisturize my nails a lot!Thank dude!


Ha..ni my favourite Skinfood Makeup Finish (Glossy type)




Bende macam mist yang kita spray lepas makeup untuk lock makeup kita jadi tahan lebih lama.
Bau macam limau.Oh,FYI ni Skinfood latest punya mist hehe orang kata mist dia best,so beli la..
Mist ni ada dua jenis,1st Matte type,2nd Glossy type.Pilih yang glossy type sebab i dont like my face look too matte,it just makes me look dead.And yes it gives me healthy glow as well!




Seterusnya SASA pulak.





Bulan lepas Sasa ada buat sale,tengah enjoy shopping skali salesgirl tu cakap 'U tak nak beli eye mask ni ke?4 for RM10 la.'HiK HoK(temptation lagi..)Pernah try mask diaorang sorry tak ingat apa nama...best sangat.Nak jugak try eye mask diaorang kan?so beli jela..
















Lepastu Sasatinnie Dolly Magic Sparkling Powder.




Masa tu pergi dekat section special items diorang..nampak bende ni terus amik dua terus sebab dekat situ tulis 2nd buy jadi RM10 je daripada RM18.90..tak sanggup i..=P









Tapi yang lemahnya....applicator dia macam ni..=_= Kalau jual jenis roll-on punya applicator kan best.




Lepastu beli eyeliner dark brown Cyber Colors.Buat back-up.Amoi tu kata ada special offer dari RM13.90 jadi RM9 je..ngeeee =B




Untuk bulan 6 Sasa ada buat sale Glam Those Lashes..tengok promotion dia..oh my..tekejot mak!awesome gilo price untuk selected mascara diaorang.jadi pilih la maskara Sasatinnie Super Powerful Dolly Mascara!




Dari RM42.90 jadi RM25 je wooo!ermm...tak tau lagi wand dia macam mana..takkan nak buka yang baru..maskara tahan 3 bulan je tau..kalau tak masuk angin ='(.

Masa tengah beli maskara ni..tetiba ternampak lipstick ni plaks..Color Combos Mineral Lipstick..hehe..Sebelum ni tak nampak lagi lipstick dia dekat Malaysia,finally arrived pon! brand ni ialah brand first mineral makeup yang saya guna..so far not bad!Lipstick ni pigmented sangat and super moisturising!Mineral makeup bebas Paraben and Plumbum so tak payah risau asal kulit rosak!






Tapi..yang peliknya..stick dia ni pelik skit..erm,tak tau nak explain cekidaut jela...








Continued to part 2...


Tuesday, 5 June 2012

Review:Etude House Oh m'Eye Lash Mascara.

Hi dan Assalamualaikum.
Hari ni nak buat review pasal maskara lagi...=_=
Haha..(psss,i am mascara junkie =B)
So,haritu pergi Alamanda jumpa Etude House.Bila jumpa Etude House rasa macam...haih..temptation sebab barang dia semua chummell2 dan masa tu ada sale lagi..(godaan tahap pecah perut)
Ok,kita check it out macam mana packaging dia...


TADAA!

Masa masuk je dekat kedai Etude House,ada salesgirl melayu ni cakap 'nak cari apa?'.Tanpa membuang masa(ceh..) terus cakap 'non-waterproof mascara ada tak?'.Salaesgirl tu terus tunjuk maskara ni.Tapi masa tu ada 4 jenis.Buka la satu-satu tengok sesuai ke tak.1st maskara,berus besor sangat.2nd mascara,berus macam maskara Maybelline The Falsies tu...(tak sesuai..).3rd maskara tengok kecik sangat.Last maskara,yes!This is the right mascara!




Tapi bila balik je rumah,test..PUIH!Berus burok,formula kering gilo...Nasib baik harga dia 50% off.dari RM24-RM12/RM11 something...
Masatu mula la,dok cari page Etude House kat FB.Sekali ada amoi tu commented dia kata ce letak sikit air atau toner.So letak jela sikit toner dalam tube maskara tu..Test kejap...ok la..
Testing Time!


My bare lashes.

After.

Yang Best

  • Packaging chummell.
  • Kalau tak ketip bulu mata pun tak apa,jenis ni jenis kering so sesuai untuk bulu mata pendek
  • Result?so2.
  • Tak waterproof,nak sembahyang senang :')
Yang Tak Best
  • Tak kot..mula2 bad expression,pastu dah ok dah..

Ok lah..lepas ni nak buat entri pasal haul plaks..ok see u soon.Bye!

Tuesday, 29 May 2012

Review:IN2IT Lash Define Mascara.

Hi uoalls..lama tak buat entry kan?Hari ni nak buat review pasal maskara dari IN2IT...masa mula-mula nampak maskara ni free liquid eye liner sekali (THUMBS UP! =D).So tangan tu dah gatal sngat,terbila jugak akhirnya sebab liquid eyeliner masa tu dah nak habis...OK,cekidaut jap macam mana packaging dia...


Hua hua..label brand tu dah nak tanggal!

Suka sangat packaging dia,COMEL!=D.Bau pon tak de la bau pelik..tapi..toksah la letak gamabr bunga cam hutan simpan tuh..nampak `cheap'..=P.Rasanye harga di lebih kurang RM24.90 since percuma sekali dengan liquid eyeliner so (another thumbs up!)Brand ni boleh jumpa dekat guardian dan Watsons. Ok jom tengok applicator dia plakss...cekidaut!





Suke sangat ngan applicator dia..sesuai sangat untuk bulu mata saya yang tak berapa panjang ni.(Psss,kalau nak tau bulu mata orang Asia tak panjang sangat macam bulu mata mat saleh,HUH >_<)
Tapi yang sedihnya...applicator tu pick up banyak sangat formula maskara tu(u know what i mean..)

TESTING TIME! =D(Sorry,kalau lightning tak bagus.ngeee =B



Before




After


After a while...

Haih..selepas beberapa minit,bulu mata saya jatuh..annoying punye maskara..lalala...

Yang best:
  • Packaging yang COMEL.
  • Bau tak kuat sangat
  • Berus unik.
  • Harga yang tak mahal sangat.

Yang hancor:
  • Tak sesuai untuk bulu mata pendek.
  • Gambar bunga,hutan simpan?saya tak minat.


Website IN2IT:http://www.in2itcosmetics.com/.Jadi,ni lah review untuk hari ni..more review will coming soon,stay tuned..Oh,jangan lupe follow tau..Bye! =D

Thursday, 24 May 2012

Intro for my blog

Hi dan Assalamualaikum...
ergh..sorry kalau blog ni membosankan..
first time(eh,silap..)second time buat blog..

INTRODUCTION =D

Nama:Nurul Afiqah
Umur:2012:14 taon
          2013:
Jantina:Ce tengok gambar,korang rase?=P
Hobi   :Makeup addict,Main piano.
Cita-cita:Veterinarian,Makeup Artist(berangan je ko ni..cepuk kang)
               Pernah bermimpi nak buat makeup tutorial kat Youtube,tapi hanya
               mimpi taik ayam..
Stay  :Selangor (sekian terima kasih)

Kisah hidup saya....(ce citer skit..)

Budak yang suka bermekap,sehari tak buat kerja rumah pon tak pe..janji ade mekap di sisi =P

Budak yang second time buat blog,first mcm taik kucing sebab tak ade idea dan masa tu saya tak matang sngat nak buat blog (puihhhh..)

Budak yang berharap second blog ni boleh jadi teman hidup dia..=D

Budak yang agak busy masa weekand sebab ade Piano Class,HAIP!
So kalau saya dah lama x buat entry tu paham2 jela..perkara yang tidak dapat dielakkan yang sama waktu dengannya..

Al-Kisah blog ni in the future...

Mungkin blog ni ada episod macam (Jom Mekap),kalau bosan maybe buat entry yang ntah pape..(layan jela..)

Nak tengok muka saya? Nah tengok puas-puas...>_<











Dah tengok..?hehe..siapa yang  baca and follow..mekasih,Jasamu Dikenang...
Assalamualaikum..