Friday, 20 May 2016

Diploma (UPM) ke Matrikulasi?

YUHUUUU~~ Assalamualaikum.
Haha lagi berapa minggu nak masuk matrik baru nak update,lama beno cuti lepas SPM tak update lansung ayoyo.

Ok,16 Mei baru ni UPU baru je keluar,bedebor juga ghasenye kan,yelah excited katanye. Sebelum pukul 12 dah bertapa dah dekat bilik,memegang erat phone sendiri,dan tunggu lah sampai pukul 12 tengahari.
Akan tetapi,dah pukul 12 pun website UPU error je memanjang sampai lah ke pukul 1pm hahahaha adoi panas,berdebor,sedih pun ade jugak masa tu. Jadi bagi mengelakkan kesesakan orang yg check website UPU tu,iqah pun SMS,hantar pkl 12.30, pkul 1 baru dapat. HAAAA ko tengok ramai naww org check masa tu. hua hua.
SEKALI,dpt message uishhhhh~  terus amik fone,tengok message, WAHHH ade lamaran haha. SAMBIL berkata, TAHNIAH! ANDA BERJAYA DITAWARKAN PROGRAM PENGAJIAN P2053 DI UPM.     HAAA KAU, terus iqah nangis haha dapat kat serdang kut kui kui perasan je. Pastu terus la blushing sbb sape tak nak masuk Uni yg ade course haiwan2 ni kan,,Disebabkan dia bagi kod tu,jadi iqah pun pikir,eh,kena check ni dapat course apa, Terus lari pergi bilik,amik kertas yg dh print haritu. SEKALI, ghupenye,dapat diploma UPM dekat BINTULU. Diploma Kesihatan Haiwan dan Penternakan (DKHP).
Masa ni tak nangis pun,cuma terkedu sikit. Sbb walaupun dapat course yg iqah minat,tapi terlalu banyak pros n cons dia. Tapi dalam pukul 2 mcm tu kot,iqah nangis,nangis gila2 dasyatt. Sebab tak dapat asasi dia,masa ni juga lah org hantar whatsapp. TING! TING! TING!  banyak jugalah whatsapp nye. Kakak pun tanya jugak dapat dekat mana. Dapat diploma UPM.  Dia pun, WAHHH BAGUIH LA TUUU. Masa mula2 iqah macam, ayoyo nangis lagi sebab tak mungkin iqah akan pergi. Bukan tak bersyukur,iqah sangat2 bersyukur sebab bertuah dapat UPU ni,dengar cerita tahun ni 60k je yang dapat UPU. Tak ramai sangat. Huhuhu~ Tapi kakak convince kan iqah dia cakap, cabang kau ni dah tepat,nanti degree juga dekat Serdang,dekat je. Tak apelah lama pun jangan risau nanti kau sambung course haiwan jugak,kalau kau score betul2 mana tau rezeki dapat course vet.
Time ni macam terbuka luas jugak lah nak pi bintulu,cewahh terus terpikir,bestnye dapat kerja dengan haiwan ni. Huhuhu. Jadi iqah search sendiri dekat website dia,total pengajian 3 tahun 6 bulan dan kalau dah grad nanti,boleh kerja dekat KFC ke,dekat ladang ladang ke gitu lah. Iqah pun WAHHHH menarik ni. huhu time ni terus gembira balik (sikit je haha).
Masa mula2 tahu iqah dapat diploma,bulat2 iqah mindset diri,nak tolak lamaran UPM ewahh haha. Tapi lepas diyakinkan oleh kakak dan diri sendiri juga pi buat research hehe,terus berminat. TAPI, dalam 3 hari jugak lah iqah nangis je fikir mana satu nak pergi, UPM ke Matrik? Disebabkan matrik iqah dapat dekat perak,still consider jauh jugak sebenarnye, Tapi tak sejauh Bintulu. Apa2 pun,kalau iqah accept diploma, iqah kena mindset yang nanti tak boleh balik selalu,mama and ayah jenguk pun 3 kali setahun kot. Dan kena survive sendiri sorang2. Mulalah masa ni fikir merapu je haha.
Apa2 pun,kalau kita buntu,sebagai contoh dalam keadaan iqah sekarang ni,kita kena rujuk dekat Allah balik,sebab Dia ialah perancang yang terbaik!  Jadi iqah buat lah istikharah,minta petunjuk antara dua tu,mana yang terbaik untuk diri sendiri,masa depan,dan keluarga. Iqah tak ada pun dapat petunjuk melalui mimpi,tapi lepas beberapa hari upu keluar,tergerak hati untuk accept matrik.
Masa mula2,sedih juga sebab,siapa tak nak masuk course yang dia minat,siapa tak nak pergi Uni yang degree dia akan tetap di situ. Bila kita masuk dekat uni tu dari diploma ke,asasi ke,kita ni dianggap macam anak angkat gitu,nanti kalau nak sambung degree mesti dia utamakan anak2 angkat nya,

Both courses have their pros n cons with major differences. Still hesitating. This is maybe one of the hardest decisions i have to make. Only Allah can guide me. He will. I have faith on His plans.






















Saturday, 13 June 2015

Cita-cita aku ni besar sangat ke? (veterinar)

Assalamualaikum,Hi!

Post yang lepas,iqah cerita pasal qutting from piano and how it affects my mood quite badly. Well,cita-cita untuk pursue study in music dah musnah. Apa boleh buat. Takpelah,lagi pun makin tinggi grade makin mahal yuran dia.Tak mau la bebankan mama dgn ayah. Haha ok2 melalot dah perempuan ni.   (lulz!)

Cita-cita aku nak jadi veterinar ni membara (ceh) bila nampak kucing,anjing dengan offspring diaorang jalan2  tanpa hala tuju,tak da makanan and whatever out there yang memang enviorment nya is very risky for them and their offspring. Lagi satu,memang aku suka haiwan,aku tak kisah kalau pegang lembu yang banyak orang kata bau lembu sangat busuk hsvlsb! haha whatever ai tak kesah pun.

But then,terfikir apa qualification untuk jadi doktor veterinar? Mulalah pergi dekat website UPM. Tinggi jugak qualification dia. Then i started to calm myself down,and made myself realize that there is nothing easy peanut in this world. :p   Pernah cakap dekat mama, "Ma,kalau tak dapat veterinar dekat UPM, iqah pergi UMK lah!" (macam senang je ko habaq gitu haha)  Pastu mama balas, "betul ke ni? Jauh tu. Tapikan,betulke iqah nak jadi veterinar? selalunya apa yang kita nak tak dapat." 

Mulalah meratap sorang2 dalam bilik,deep sangat ayat tu. sangat sangat deep.Mungkin kalau nak bandingkan me n my sister,dia lebih sikit.  Adelah murong dalam 3 hari. Lepastu satu hari tu,kakak tanya,"eh piqah,nanti ko nak ambil apa ek?"  Chek pon habaq la "nak jadi veterinar"  Dia balas "ko tau buat math tak? Ko tau kan veterinar tu physic,chemist,bio,add math kena A"
PUFFFFFF!  Kena setepek!   Ai ni tak delah bebal sangat smpi tak tau buat math,mungkin dia teringat masa PMR dulu,dia yang ajar iqah so masa tu dia fikir iqah ni  dvjaj lagi, Nak bandingkan SPM dia,memang 7A dia dapat,takpelah,orang kata rezeki masing2.

Those are some moments that really gave some major impact on me.. Kalau orang lain,kena ayat berapi mcm tu bangkit balik. Haku?  mulalah melakonkan aksi sayu sambil duduk di tepi tangga (eh?) Haha.

Tapi teringat dekat ayat Teacher Alice (my piano teacher) dia kata,"if u determine on something just go for it. Dont let yourself down,never listen what people might/will say to you" 
And her very last word sebelum kitaorang berpisah "i hope u can be a successful vet one day"     I WAS BLUSHING AND SPEECHLESS (kind of)  teacher sangat baik.

Allah ada perancangan yang lagi baik untuk kita. Dia tahu yang terbaik. Kalau tak dapat mesti ada hikmah. Lama2,macam dah malas nak yakinkan diri untuk ambil course vet. Tak nak berharap sangat, takut nanti stress,sedih sebab tak dapat.
 **kadang2 selalu terfikir, lebih baik tak payah letak column cita-cita dalam profile budak sekolah. Benda tu macam bagi harapan palsu je. (ceh)**

Friday, 12 June 2015

Selepas beberapa tahun.... + piano

Hai!!!  Assalamualaikum semua.. (sambil mendendangkan lagu Faizal Tahir)  lulz!

Fuh. lama jugak tak update haha apa la eden buat kat rumah ni, pui pui. Well selama 2 tahun tak update,macam2 perkara jadi. Bermula dengan PMR masa 2013 dulu,pastu dengan busynye (apa benda tah busy hang!). Okay2. haha merapu jap.

Nak tulis apa pon chek tat tau!  Tapi recently,iqah baru je quit piano lesson dalam 2 minggu lepas. HUARGHHH!!  Tapi ada sebab pon. Teacher Alice tak ajar kat situ lagi n since ill be facing SPM this year,dengan busy yang akan datang sebab extra class semua.  Nanti takot tak boleh balance both,studies and piano. Tapi still rindu nak pergi kelas.

Dari 2012 sampai 2015,iqah dah Grade 3. Okaylah tu (sambil riak memuji diri sendiri  -_-)   Tapi yang kelakor nye,tak pernah ambil exam ABRSM. HAHAHAHA,teacher pon selalula tanya, "dont u want to sit for the exam,at least u have a cert"   Eden pon pikir la banyak2 kali haha .  Yuran exam lain,fees lesson lain. Pastu examnya ada 2,theory dengan practical.  haha  total semua boleh la beli rumah sebijik! Pernah la terfikir,nak jugak pursue study in music tapi hanya angan2 belaka sebab baru Grade 3,nak course music kena Grade 5 n above.  (NANGIS~)

Tapi last day kelas piano sangat best! Teacher mainkan lagu 'Swan Lake'. Then, Iqah bagi teacher crystal ball yang ade music so teddy bear dalam crystal tu boleh pusing. She was so very very happy, haha. Pastu dia offer nak lunch sama tak,okay no problemo! Tapi boyfriend dia ada awww haha malu. Makan kat Secret Recipe boleh meletus perut,kenyang sangat. Pikir mase tu nak bayar makanan sendiri,sekali bf teacher bayarkan. hahah amek ko punya malu aku menahan malu. Teacher kata sokay ill treat u today. Bf teacher peramah gila.  CAIR~~

Before we split, teacher ngan bf dia wish iqah buat elok-elok untuk SPM. Dapat straight a's and yang paling chek  terharu teacher doakan iqah boleh jadi Vet.  Time tu iqah rase nak nangis haha tak tau kenapa. Nanti dalam post baru iqah akan cerita kenapa nak jadi Vet.

Aku hantar Whatsapp,i wished teacher her very best in the future,dia pon replied the same way but aku sedeh bila dia kata 'Good luck for your studies,anything we can still keep in touch' 'I like your crystal ball so much!!  Like seeing it turning'  i would probably keep that phrases in mind. I will treasure every single moment we had from back then till the last day we met together. Thank u so much teacher.

Gemok nya eden. Haha habih ko dah makan Secret Recipe tu  (._.'')

Thursday, 14 February 2013

Merenang Gelora-Sinopsis Keseluruhan (Novel T. 3)

 Hi,Assalamualaikum.Lama tak update.Berkurun dah blog ni~Saya dah berhijrah pi novel form 3 plak.Tahun ni PMR TTTT...TTTT. Enjoy! (Sinopsis ini berdasarkan nota yang diberi oleh cikgu saya,kalau ada yang sama sebikjik dengan blog lain tu,saya minta maaf)



   Novel ini mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan.Badri,watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini.Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah.Di sinilah bermulanya Badri bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah.

   Meng Kong, Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga menjual telefon bimbit kepada murid sekolah itu. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa.Kegiatan Meng Kong, Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri.Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong.Ini menyebabkan Shahrul berseorangan.

   Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu, yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri.Walaupun menerima pelbagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas,namun Badri tetap tidak putus asa.

Wednesday, 4 July 2012

Random Shiz.Ep1-NOTD,Monster Nail.

Hi
Awww,.lama tak buat entri.Harini nak tunjuk nail art yg baru je dtg dari mimpi =P





Haa!tu dia..nak panggil dia MONSTER NAIL!
Ada lagi 1 pic,nah!




Okay,till then
Bye! =)

Thursday, 7 June 2012

Collective Haulaholic!(part 1)

Hi dan salam.
Lepas review Mascara Etude House,go straight buat entri pasal haul.
Ni collective punya.Dari bulan birthday saya sampai bulan Mei lepas.
Okay!Check it out!





Start dengan Skinfood dulu.Erm,siapa tau,Skinfood ni pernah buat sale tak?sebab Skinfood tak pernah buat sale so far..takkan buat sale masa Christmas je kot...=_=




Ok,kita start dengan Frest Fruit Lip & Cheek dulu




So bende macam lip balm jugak and untuk blusher pon buleh  ;)
Mula ingat colour dia warna oren2 skit sebab sebelum ni tak de lipstick colour coral so beli la..
Sekali warna dia macam ni da...(disappointed gilo)


Kaler pink cair sebenarnya.

Huaaa..tapi yang best nye bau peach la..erm tak pernah pakai kat pipi,kat bibir je..

Next Skinfood Cofee Milk Nail Balm.










Haha..first time bukak kelako jugak tak tau kenapa..=P.Tekstur dia lembut,bau coffee =B
So far i like it.Moisturize my nails a lot!Thank dude!


Ha..ni my favourite Skinfood Makeup Finish (Glossy type)




Bende macam mist yang kita spray lepas makeup untuk lock makeup kita jadi tahan lebih lama.
Bau macam limau.Oh,FYI ni Skinfood latest punya mist hehe orang kata mist dia best,so beli la..
Mist ni ada dua jenis,1st Matte type,2nd Glossy type.Pilih yang glossy type sebab i dont like my face look too matte,it just makes me look dead.And yes it gives me healthy glow as well!




Seterusnya SASA pulak.





Bulan lepas Sasa ada buat sale,tengah enjoy shopping skali salesgirl tu cakap 'U tak nak beli eye mask ni ke?4 for RM10 la.'HiK HoK(temptation lagi..)Pernah try mask diaorang sorry tak ingat apa nama...best sangat.Nak jugak try eye mask diaorang kan?so beli jela..
















Lepastu Sasatinnie Dolly Magic Sparkling Powder.




Masa tu pergi dekat section special items diorang..nampak bende ni terus amik dua terus sebab dekat situ tulis 2nd buy jadi RM10 je daripada RM18.90..tak sanggup i..=P









Tapi yang lemahnya....applicator dia macam ni..=_= Kalau jual jenis roll-on punya applicator kan best.




Lepastu beli eyeliner dark brown Cyber Colors.Buat back-up.Amoi tu kata ada special offer dari RM13.90 jadi RM9 je..ngeeee =B




Untuk bulan 6 Sasa ada buat sale Glam Those Lashes..tengok promotion dia..oh my..tekejot mak!awesome gilo price untuk selected mascara diaorang.jadi pilih la maskara Sasatinnie Super Powerful Dolly Mascara!




Dari RM42.90 jadi RM25 je wooo!ermm...tak tau lagi wand dia macam mana..takkan nak buka yang baru..maskara tahan 3 bulan je tau..kalau tak masuk angin ='(.

Masa tengah beli maskara ni..tetiba ternampak lipstick ni plaks..Color Combos Mineral Lipstick..hehe..Sebelum ni tak nampak lagi lipstick dia dekat Malaysia,finally arrived pon! brand ni ialah brand first mineral makeup yang saya guna..so far not bad!Lipstick ni pigmented sangat and super moisturising!Mineral makeup bebas Paraben and Plumbum so tak payah risau asal kulit rosak!






Tapi..yang peliknya..stick dia ni pelik skit..erm,tak tau nak explain cekidaut jela...








Continued to part 2...